2015. október 16., péntek

Mini mákos csigák


Péksütit terveztem reggelire, s mivel pár napja kaptam idei friss mákot a kolléganőmtől, nem is volt kérdés, hogy milyen töltelékkel készül majd. Most kisebb csigákat készítettem, és összesen 64 darab mákos csigánk lett. Nagyon jól esett reggelire egy bögre forró kakaóval. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 6 dkg házi sertés zsír
- 2 dkg friss élesztő
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 ek cukor
- 1 csipetnyi só
- 1 tk reszelt citromhéj
- 1 tojás
- kb. 1,9 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:


- 17 dkg darált mák
- 2 ek méz
- 3 ek cukor, vagy ízlés szerint
-  kb. 1 dl tej

Hempergetéshez:

- kb. 4 ek vaníliás porcukor

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.

A lisztet egy tálba szórjuk és elmorzsoljuk benne a vajat és zsírt. Rászórjuk a cukrot, a sót, reszelt citromhéjat, hozzáadjuk az egész tojást, majd a felfuttatott élesztővel és a tejjel jól bedagasztjuk. Tejet csak annyit adjunk hozzá, hogy egy könnyen formálható, rugalmas tésztát kapjunk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a mákot, a cukrot és mézet elkeverjük, majd a tejjel összeforraljuk. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk.

Ezután a megkelt tésztát kiborítjuk a munkafelületre, amit nem kell sem lisztezni, sem pedig olajozni, hisz a tésztában van elég zsiradék, így nem ragad, majd 2 egyenlő részre osztjuk.

Az egyik tésztadarabot kb. 25x45 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, egyenletesen rákenjük a mákos töltelék felét, majd hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit.

Egy vastagabb cérnaszállal 1-1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire fektetjük a tekercseket.

15 percig még pihentetjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve, még melegen, porcukorba forgatjuk.

A másik tésztadarabbal is hasonlóan járunk el.

4 megjegyzés:

  1. Szépségesek lettek a csigáid!

    VálaszTörlés
  2. Jaj de szépek :-) Mákos csigát még nem ettem, de finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Szép szabályosak!! :) Kedvencem a mák! :)

    VálaszTörlés
  4. Imádom a mákos süteményeket! ...és milyen szép guszta, egyforma csigákat készítettél, jaj, de megenném!

    Mostanában kevesebb recepttel jössz... de biztos csak elfoglalt vagy.

    VálaszTörlés