2015. február 16., hétfő

Sült túrós palacsinta + SAD 30. forduló


Már rég terveztem palacsintát készíteni, csak mivel nem nagyon szeretem a sütését, ezért csak halogattam, annak ellenére hogy már tényleg kívántuk. Aztán Szilvi, az Egy falat Svájc blog írója, a SAD legújabb fordulójának háziasszonya kiírta az új témát, ami nem más mint a palacsinta, gondoltam most muszáj lesz a palacsinta sütés ha nem akarok lemaradni erről a fordulóról is. ;)
Végül, szinte utolsó percben sikerült elkészíteni ezt a sült túrós palacsintát a fordulóra, ami nagyon finomra sikeredett. És nem is vett fel olyan sok időt mint gondoltam, és a palacsinták is szépen kisültek, ezért már tervbe van véve a következő palacsintasütés.

Hozzávalók a palacsintához (10-12 darab):

- 20 dkg liszt
- 1 csipetnyi só
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 ek olaj
- 2,5 dl tej
- kb. 0,5 dl ásványvíz

Hozzávalók a túrós töltelékhez:

- 25 dkg tehéntúró
- 10 dkg porcukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 egész tojás

Hozzávalók az öntethez:

- 1 dl tej
- 1 egész tojás
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 ek cukor

Elkészítés:

A palacsinta száraz hozzávalóit egy magasabb edénybe szórjuk, majd a tojással, olajjal és tejjel csomómentesre keverjük (gépi- vagy kézi habverőt használunk).
Ezután fokozatosan hozzáadunk annyi ásványvizet, amennyire hígra szeretnénk a palacsintát.
Ha teflonos palacsinta sütőt használunk, akkor nem kell kiolajozni a serpenyőt, csak felforrósítjuk és egy-két merőkanálnyi palacsinta masszát tesszük bele. Egy kicsit megmozgatjuk a serpenyőt, hogy egyenletesen eloszlassuk benne a masszát. Pár perc alatt megsütjük a palacsinta alsó felét, majd megfordítjuk és átsütjük a másik felét is.
Ha megsült minkét fele, akkor átcsúsztatjuk egy lapos tányérra.
Ha nem teflonos a serpenyőnk, akkor minden palacsinta megsütése előtt kevés olajat (1 tk) hevítünk fel a serpenyőben és csak azután tesszük bele a palacsintamasszát.

A töltelékhez a tojást szétválasztjuk, majd a fehérjét felverjük habnak.
A túrót áttörjük, majd a porcukorral és tojássárágval kikeverjük. Végül hozzáadjuk a narancs reszelt héját is, és óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.

A palacsintákat megkenjük a túrókrémmel, feltekerjük és félbevágjuk. Egy kivajazott tűzálló edénybe rakosgatjuk a palacsintákat vágott felükkel főlfele, kissé egymásra csúsztatva.

Az öntethez simára keverjük a tojást a tejjel és a cukrokkal, majd ráöntjük a palacsintarakottás tetejére. Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.


1 megjegyzés: