2012. július 24., kedd

Mákos guba


A mákos guba a ronda, de finom ételek kategóriájában tartozik, ami ideális a megszáradt kifli vagy kalács újra hasznosításához.
Több féle képpen lehet variálni, turbózni, én most a legegyszerűbb változatát készítettem el.
Maradt meg egy kis kalácsunk, ami már kezdett száradni, és mivel semmit sem dobunk ki, így gondoltam, hogy legyen guba belőle.

Hozzávalók:


- 8 szelet kalács (35 dkg)
- 5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- 12 dkg darált mák+5 dkg cukor



Elkészítés:

A mákot elkavarjuk a cukorral.

A kalácsot felszeleteljük, majd mindegyik szeletet kettőbe vágjuk.

A tejet a cukrokkal felmelegítjük, de csak addig amíg a cukor felolvad.

Egy közepes jénait vagy hőálló edényt kivajazunk.
A kalácsdarabkákat mártogassuk bele a cukros tejben, majd rakjuk ki velük az edény alját. Egy-két evőkanál tejjel meglocsolhatjuk még a tetejét, aszerint, hogy mennyire szeretjük szárazan vagy szaftosan a gubát.
Szórjuk meg bőven a cukros mákkal, hogy ellepje a kalács szeletek felületét, majd jöhet a következő áztatott kalácsréteg és mák. Ezt addig rétegezzük amíg elfogy a kalácsunk, a lényeg, hogy a tetejére cukros mák kerüljön.

Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

3 megjegyzés:

  1. Kaláccsal még sosem készült nálam, jó ötlet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is ez volt az első alkalom,hogy kalácsból készült a guba, de nem az utolsó. :)

      Törlés